Sparrenreuzenmier

De sparrenreuzenmier leeft in bossen en andere gebieden met veel bomen. Wanneer ze uw huis of bedrijf binnendringen, kunnen ze veel schade aanrichten.

Leefgebied

Sparrenreuzenmieren bouwen hun nesten in houtmateriaal, in oude bomen en boomstronken. Geschikte plaatsen voor hun nest zijn stammen en stronken op de grond of wortels en takken van beschadigde en levende bomen. Voor de mens kan de sparrenreuzenmier een probleem vormen als deze een nest bouwt in uw bedrijf of huis (in muren achter de koelkast of fornuis). Met hun krachtige kaken knagen de mieren gangen en gaten in hout. Dit kan grote schade opleveren aan constructiehout.

Als er enkele rondtrekkende sparrenreuzenmieren of gevleugelde exemplaren voorkomen tijdens de bruidsvluchten in de lente, hoeft dit nog niet te betekenen dat er een nest in het gebouw zit. De sparrenreuzenmier is eigenlijk een bosinsect.

Voeding

De sparrenreuzenmier is soms te zien op klaarlichte dag, maar ze zijn vooral ’s nachts actief. De werksters zijn dan op jacht naar voedsel en water, dat ze naar het nest transporteren. De sparrenreuzenmieren leven van dode en levende insecten, planten, plantensappen en de zoete afscheiding (het zogenaamde honingdauw) die bladluizen afgeven. Binnen zoeken ze graag suiker en andere zoetigheid, als koekjes, snoep en aangebroken flessen frisdrank.

Sparrenreuzenmieren zijn 6-18 mm groot.

Professionele preventie en bestrijding

Heeft u last van sparrenreuzenmieren in uw bedrijf of huis of heeft u een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op met Anticimex.

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruiksvriendelijkheid.